Äldre ”surr”

Marsjamningar:

Jaha, det här var skapligt sent att skriva om mars först nu.

De flesta har kollat upp fodertillgången hos sina skyddslingar, det är mycket ojämnt, och det finns en del fall av svält.

Bina har i alla fall varit ut och rensat ordentligt och det är bra.

Vi fortsätter:

Vår insamling via SONERAS insamlingsnummer 0600 174 77 (kostar nästan 29 € per reg. samtal, vi får ca 27 € av det.) vi har fått tillstånd för ytterligare ett år.
Torsdagskvällarna 18.00-21.00 går i arbetets tecken, spackla, slipa, sätta kakel och to 30/3 kommer tapeterna på plats. Välkomna att jobba, titta på vårt hus och självklart SURRA!
Vi planerar ett besök av biodlare från Klippan i Skåne första helgen i juni. Kul, planeringen har tagit fart.
Vi ska redovisa de första 90 000 € utgifterna till LEADER och Landsbygdsverket denna vecka. Sedan hoppas vi att de utlovade 70 000 € kommer till vårt konto.
Nybörjarkursen har sin andra kurskväll idag tisdag den 21 mars.
Vår sedvanliga shoppingresa blir lördagen den 1 april. Vi handlar på Sigtuna honung, lunchar på Java och studerar blommor i Tropiska växthuset. välkomna med !
Nya rutiner för varroaprovtagningen efterlyses från Bryssel. Det blir ett Brysel-pyssel!V
Devade! 20170321 YP
Februarisurr

Några timmar till nedräkningen är klar och vi är inne i februari. Ska det bli vinter i den månad  som förr kallades ”veglösa mon” ? Ljuset återvänder och dagarna ökar i längd med upp till 7 min runt den tionde.

Vi kommer till Kyndelsmäss, det återvändande ljusets högtid i början av månaden. Bondepraktikans ord för kyndelsmäss var:

Kyndelsmässoblido och Valborgsmässokvido (en mild Kyndelsmäss ger en kall Valborg)

Återstår att se. Under soliga dagar var bina ut och rensade lite förra veckan.

Vi kommer att vara med på Yrkesbiodlingsföretagarnas Riksmöte i Nyköping  10-12 februari. Kolla gärna in deras hemsida.

http://www.biodlingsforetagarna.se/
Januaribrum

Ja, vi är inne på ny månad och nytt år.

Det har varit blåsigt och alla rekommenderas att titta till kuporna att tak och andra grejer sitter som de ska.

Vår värld i Biodlarföreningen domineras av bygget.

Ca 75% av allt jobb är klart. Idag anlände dörrar och fönster. På måndag och tisdag ( vecka 4) kommer de att sättas på plats. Kaklingen av väggarna i honungsrummet kommer att bli av ganska snart. Sedan måste vi vänta att betongen håller det rätta värdet vad gäller fuktighet. Förra veckan hade vi styrelsemöte i BIHUSET. En fin känsla att äntligen ha eget tak över huvudet.

Bygget som det såg ut den 19 januari 2017

Decembersurr:

Dagarna går så det bara säger svisch! Bygget har varit igång två veckor och det har gått väldigt bra. Taket, med filt är på plats, de sista ytterväggarna får sina gipsskivor på måndag den 5 dec. Sedan kommer brädslåning (konstigt ord). På onsdag eftermiddag den 7 kl. 14.00 har vi ett litet ”taklagslättöl”. Tippar på att fönster och dörrar kommer på plats i Luciaveckan. Förhoppningsvis kommer rör för el och tele på plats i fosterjorden nästa vecka. Strax härunder finns två bilder från bygget.

En del oro från Bryssel angående vårt status som varroafri region. Under 2017 ska EFSA titta på vår varroafrihet. EFSA är en helt vetenskaplig kommitté. Det är nog läge för EU att leta reda på de spillror av  Europas bin som fortfarande är varroafria och ge dem det skydd de förtjänar och behöver.

20161203yp

Första takstolarna på plats på BIHUSET

Takfilten på plats, farstukvisten kommer på sikt…